torsdag 4 augusti 2011

snart helg....

Snart är det helg, igen. Tusan så snabbt det går. Man får nästan lite ångest av att tiden går så jäkla fort....

Veckan har verkligen varit jättebra, både ur diabetesperspektiv och annars också. Melle verkar ha kommit till rätta och kramas och pussas precis som förr vid lämning vid dagis. Fantastiskt skönt. Och fantastiska personal som fixar Luddes mat med räkning av kolhydrater, dosering av insulin och stick för blodsockerkoll. Man blir så jäkla tacksam och glad!! : ).

Enda molnet, för tillfället i allafall, är väl oron och funderingarna kring Luddes insulinpump. Vi som alla andra diabetesfamiljer med barn med insulinpump (i alla fall de vi känner till i bloggvärlden) känner oro för beslutet att diabetespumpen ej ska ingå som hjälpmedel som man får gratis. Det kommer vara upp till varje landsting att bestämma om de ska stå för kostnaden eller ej. Och den är ju inte gratis, den kostar mellan 30 000 och 40 000 kr. Som om det inte vore nog liksom. Man känner ju att man haft "otur" som det är. Och det är ju inte så att man har 40 000 kr som bara ligger och skräpar någonstans.

När vi var inskrivna på sjukhuset och fick utbildning i att sköta och förstå hur diabetes och insulinpumpen funkar förklarade de för oss att Luddes pump fungerade som hans bukspottkörtel. Man kan ju, om man är lite drastisk, nästan jämföra det med att han behövt en ny njure eller lever eller vilket organ som, när hans egna slutat funka. Då känns det extra märkligt att det plötsligt inte ska vara lika självklart längre att Ludde (eller andra barn med diabetes) kan behålla sin pump. Som är så himla livsviktig för honom. Vi skulle inte kunna använda sprutor på Ludde eftersom vi måste ställa in dosen så exakt för att det ska bli bra för honom. Med sprutor har man inte alls den möjligheten utan får välja om han ska få mycket eller lite. Det kanske funkar när man är äldre och doserna inte spelar så himla stor roll som det gör för honom nu. Det måste ordna sig! Måste!

I helgen väntar Leos Lekland. Melle och Luddes belöning för att de fixat det här med vällingen så bra. Ludde frågar iofs nästan varje morgon om välling men när man säger att vi har ju slutat med den vill du ha en macka istället så nickar han så nöjt, sen är det inte mer med det..... Skönt skönt!

Nu väntar sängen!!

Godnatt.....

5 kommentarer:

Edith sa...

Kram! Tiden går verkligen fort. Skönt att det varit en bra vecka. Sjukt det där m pumpens 'vara el icke vara'... Håller tummarna att det får fortsätta el att i annat fall Landstinget i Kalmar är vettiga!

Linda sa...

Ja det är riktigt sjukt. När man äntligen vant sig vid att Ludde faktiskt ska ha en liten pump inkopplad dygnet runt så ska man oroa sig för att den ska försvinna. Ja vi håller tummarna för det!!! Har ni det bra annars? Kramar!!!!

Anonym sa...

Som jag sagt: ingen politiker kommer att våga sig på att ta bort någon insulinpump. Så är det bara!

Farfar

Föresten har jag också skrivit till Göran. Så nu vet han vad som gäller.

Hanna B sa...

Ja, det måste bara lösa sig på något sätt! Härligt att er vecka varit bra annars! Kram

Linda sa...

Heja farfar! Du är den bästa!! Kram från oss.

Ja det måste det, och det gör det nog. Känns för orimligt annars. Ja det har varit en bra vecka, hoppas din varit det också i det fina vädret :o)! Kramar!!